کاوش موضوع چرخه سلولی
صفحه اصلی
چرخه سلولی
چرخه سلولی یا چرخه تقسیم سلول، یکسری پشت سرهم از وقایعی است که درون سلول رخ داده و منجر به تقسیم آن به دو سلول دختری میشود. این وقایع شامل رشد سلول، دوبرابر شدن DNA (همانندسازی DNA) و برخی اندامکهای سلول و به دنبال آن بخشبندی سیتوپلاسم، کروموزومها و دیگر ترکیبات بین دو سلول دختری طی فرایند تقسیم سلولی میباشند.
در سلولهای یوکاریوتی (سلولهای حاوی هسته) مانند جانوران، گیاهان، قارچها و پروتوزوآها، چرخه سلولی به دو مرحلهٔ اصلی تقسیم میشود: اینترفاز و فاز M که شامل میتوز و سیتوکینز است. در طی اینترفاز، سلول رشد کرده، مواد موردنیاز میتوز را فراهم کرده و DNA و برخی اندامکهایش را دوبرابر میکند. درحالیکه، در طی فاز M، کروموزومهای مضاعف شده، اندامکها و سیتوپلاسم، بین دو سلول دختری تقسیم میشوند. جهت تضمین همانندسازی درست اجزای سلولی و تقسیم مناسب سلول، مکانیزمهای کنترلی تحت عنوان نقاط وارسی چرخه سلول پس از هر مرحله کلیدی آن حضور دارند که تعیین میکنند که آیا سلول برای پا گذاشتن به مرحله بعدی آماده است یا خیر.
در پروکاریوتها (سلولهای بدون هسته) که شامل باکتریها و آرکیها میشوند، چرخ سلولی به سه دوره B, C و D تقسیم میشود. دوره B از انتهای تقسیم سلولی تا ابتدای همانندسازی DNA را شامل میشود. همانندسازی DNA در دوره C رخ داده و دوره D نیز از انتهای همانندسازی DNA تا تقسیم سلول باکتریایی به دو سلول دختری گسترده شده است.
در ارگانیسمهای تک سلولی، یک چرخه تقسیم سلولی منجر به تولیدمثل موجود و بقای آن میشود. در پرسلولیها، چندین سری از چرخه سلولی رخ میدهد تا ارگانیسم پرسلولی از یک تک سلولی لقاح یافته به یک موجود بالغ تبدیل شود و همچنین فرایند چرخه سلولی مسئول بازسازی و ترمیم مو، پوست، سلولهای خونی و برخی اندامهای درونی میباشد (به جز اعصاب). پس از چرخه سلولی، هر کدام از سلولهای دختری وارد اینترفاز چرخه بعدی میشوند. اگرچه مراحل مختلف اینترفاز را معمولاً نمیتوان از لحاظ ریختشناسی تمیز داد، هر فاز از چرخه سلولی حاوی یک سری فرآیندهای بیوشیمیایی خاص است که سلول را برای شروع تقسیم سلولی آماده میکند.... بیشتر در ویکی پدیا